WJ Favicon 2
Perfecte klantenbeoordeling 5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐ Lees reviews
Beoordeling 5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐ Lees reviews
Growth Marketing (1)

Wat is Growth Marketing?

Geschreven door Wesley Jansen
Laatste update: 29 juni 2023

Je vraagt je waarschijnlijk af: Wat houdt Growth Marketing precies in? En aan welke knoppen draai ik voor exponentiële groei?

Laten we het daar eens over hebben!

Growth Marketing is een samensmelting van verschillende disciplines waar ik enthousiast van word. Het is een creatieve benadering van marketing, waarbij ik op een vernieuwende manier te werk ga.

Data speelt een belangrijke rol in Growth Marketing. Het begint vaak met het analyseren van data en het stellen van vragen zoals: wat kan ik hieruit afleiden? Hoe kan ik deze gegevens in mijn voordeel gebruiken?

Daarnaast kijk ik naar processen die geautomatiseerd kunnen worden. Door efficiëntie en schaalbaarheid na te streven, creëer ik ruimte voor exponentiële groei.

En het mooiste is: Je kunt dit volledig bij ons uitbesteden!

In dit artikel beschrijf ik hoe ik door middel van Growth Marketing bedrijven help groeien.

Inhoudsopgave

Growth Marketing vs. Growth Hacking

Growth marketing is voor mij bijna hetzelfde als Growth Hacking, maar ik focus net iets meer op marketing en het voeren van effectieve marketingcampagnes.

Als Growth Marketeer kijk ik breder dan traditionele online marketeers die voornamelijk bezig zijn met het genereren van bezoekers en leads. Ik richt me op het behalen van resultaten voor zowel de organisatie als de klant.

Bij Growth Marketing gaat het niet alleen om de kanalen, maar ook om andere aspecten, zoals:

 • Geografie: op welke markten zijn we actief?
  Kanalen: hoe verkopen we?
 • Klant: welk type klanten richten we ons op?
  Categorie: ons product- of dienstenaanbod?
 • Niet-organische groei: fusies en overnames?


Bij Growth Marketing streef ik ernaar om de marketingactiviteiten zo in te richten dat de klant de waarde van mijn product of dienst goed ziet. Ik begeleid hen stap voor stap, afhankelijk van de fase waarin ze zich bevinden, om de juiste beslissingen te nemen.

Inzichten van een Growth Marketeer

Door mijn lens als Growth Marketeer is het duidelijk: stilstaan is onmogelijk.

Als Growth Marketeer maak ik grote impact door middel van de bekende ‘Marketing P’s’, die je als marketeer zou moeten kennen.

Mijn doel is om de markt te veroveren door middel van verschillende fases.

Ik richt me voornamelijk op de reacties op mijn product en de algehele klantbeleving gedurende de customer journey.

Wat ik als Growth Marketeer ook doe, is marketing als een service benaderen. Op deze manier probeer ik potentiële markten te veroveren door marketing daadwerkelijk te integreren in mijn product of dienst.

Ik heb oog voor de klant, zijn volledige klantreis en het leveren van waarde. Growth en Marketing gaan hand in hand, en dit alles met één doel voor ogen: groei!

Growth Marketing kan worden ingezet voor diverse doelstellingen:

 • Bewustwording genereren
 • Verkeer realiseren
 • Gebruikers en bezoekers activeren
 • Conversie vergroten
 • Aanbevelingen stimuleren
 • Retentie creëren
 • Klantwaarde optimaliseren


Growth Marketing helpt je om groei te realiseren door slimmer te ondernemen.

Het draait om optimalisatie door prioriteiten te stellen en te experimenteren. Een gezonde mix van data, creativiteit en innovatie daagt ons voortdurend uit om betere resultaten te behalen.

Gmail: Voorbeeld van een Growth Marketing strategie

Als we kijken naar grote spelers die ook Growth Marketing hebben toegepast en daardoor zeer succesvol zijn geworden, zijn er enkele “spelers” die in het oog springen.

Eén daarvan is Gmail. Zij hebben destijds exclusiviteit toegepast in hun productstrategie.

Toen Gmail nog niet bestond, kon je je aanmelden en werd je op een wachtlijst geplaatst. Vervolgens kon je vrienden uitnodigen om ook van Gmail gebruik te maken, maar het was nog maar de vraag of je zelf toegang zou krijgen.

Dit creëerde het zogenaamde FOMO-effect (“Fear Of Missing Out”), wat ervoor heeft gezorgd dat tegenwoordig iedereen gebruikmaakt van Gmail.

Een slim trucje van Growth Marketing dat ervoor heeft gezorgd dat dit merk is uitgegroeid tot een succesvolle organisatie.

Growth Marketing: Mijn succesformule voor groei

Als Growth Marketeer word ik gedreven door vooruitgang en streef ik naar groei.

Wanneer we het hebben over groei, kunnen we veel leren van de sportwereld, met name de wielersport.

Ik zie als Growth Marketeer namelijk een bepaalde formule in groei. Net zoals wielrenners voortdurend streven naar verbetering en meer, is er in de wielersport een specifieke filosofie ontstaan.

Deze filosofie staat bekend als de ‘1% of marginal gains’.

Binnen deze filosofie zoeken wielrenners voortdurend naar kleine verbeteringen die, wanneer ze bij elkaar worden opgeteld, leiden tot groot succes.

Dit omvat bijvoorbeeld het verbeteren van hun kledingmaterialen en het vermijden van handen schudden om infecties te voorkomen, en nog veel meer.

De 1% of marginal gains is ook uiterst toepasselijk binnen Growth Marketing. Als marketeer, als ik in staat ben om wekelijks met 1% te groeien en dit optel, realiseer ik geen 52% groei aan het einde van het jaar. Door het exponentiële effect, waarbij 1% op 1% wordt gestapeld, bereik ik uiteindelijk een groei van 66% per jaar.

En juist deze filosofie van exponentiële groei is buitengewoon interessant binnen Growth Marketing.

T-shaped marketeer: Mijn weg naar groei

Als het gaat om Growth Marketing, is het van essentieel belang dat ik mezelf ontwikkel tot een T-shaped marketeer. Dit betekent dat ik kennis heb van verschillende vakgebieden binnen marketing.

Als T-shaped marketeer werk ik slim, met een gezonde dosis creativiteit en effectiviteit.

Met de voortdurende opkomst van automatisering is het belangrijk om hier op een positieve manier mee om te gaan en automatisering te omarmen.

Daarom is het mijn streven om een toekomstbestendige marketeer te worden, oftewel de T-shaped marketeer.

Maar wat maakt een marketeer nu echt toekomstbestendig?

Ten eerste beschik ik over een brede basiskennis, met mogelijk diepgaande expertise in een specifiek vakgebied.

Door mezelf op deze manier te ontwikkelen, kan ik een breder perspectief hanteren en laat ik me niet overweldigen door automatisering. In plaats daarvan kan ik juist waarde toevoegen met mijn creativiteit en strategische inzichten.

T-shaped marketeer

Digital Growth Canvas: mijn hulpmiddel voor Growth Marketing

Ik wil nu groeien. Maar hoe doe ik dat? Gelukkig helpt het Digital Growth Canvas me bij het ontwikkelen van een effectieve groeistrategie.

Mijn doelstellingen en huidige prestaties vormen het fundament hiervoor. Om deze doelen te bereiken, zoek ik naar de juiste data, kanalen en creatieve middelen voor elke fase van het proces.

Het Growth Canvas moet goed gevoed worden, omdat het een breed scala aan aspecten omvat.

Het is essentieel om duidelijk te definiëren wie mijn doelgroepen zijn, wat mijn bedrijfs- en online doelstellingen zijn, en wat mijn waardepropositie is.

Daarnaast is een diepgaande analyse van relevante data en technologie van groot belang. Dit wordt afgezet tegen de online klantreis en de benodigde marketingacties. Mijn infrastructuur moet op orde zijn om groei te kunnen realiseren.

Growth Marketing Canvas

Growth Marketing Funnel: Mijn focus op de klantreis

Wat voor mij nu duidelijk is, is dat ik als Growth Marketeer veel tijd besteed aan het begrijpen van de klantreis en welke impact ik kan hebben in elke fase.

Ik hanteer 6 fases, waarin ik een beetje eigenwijs ben. Als marketeer kijk ik naar deze fases op de volgende manier:

In het Digital Growth Canvas zijn er 6 overwegingsfases voor de klant, gekoppeld aan 3 belangrijke doelen voor mij als marketeer.

 • Traffic: het realiseren van meer bezoekers
 • Conversie: het realiseren van conversie
 • Retentie: het realiseren van herhaalde betrokkenheid


Bij elke fase stel ik mezelf vragen waaruit vervolgens acties voortvloeien.

Ik kijk naar het ultieme doel, zoals het genereren van meer transacties of leads.

Per fase bepaal ik welke impact ik moet maken en ik doe dit op een specifieke manier.

Ik analyseer de overgangen tussen deze 6 fases, omdat elke fase zijn eigen uitdagingen met zich meebrengt die omgezet moeten worden in oplossingen.

Growth Marketing Funnel

Groeiproces

Inmiddels weet je wat Growth Marketing inhoudt, ben je enthousiast geworden en wil je nu direct aan de slag!

Maar laten we even een stapje terug doen.

Denk eerst na over wat je precies wilt bereiken. Als je alle vorige stappen hebt gevolgd, ben je al goed op weg en heb je een doordachte strategie.

Nu is de vraag hoe je daadwerkelijk aan de slag gaat met jouw plan.

Mijn Growth Process is heel repetitief en bestaat uit iteraties. Eigenlijk is het een vicieuze cirkel.

Ik experimenteer hier continu en kijk waar het beter kan.

 • Data analyseren: Ik kijk eerst naar wat klanten nu al doen en waar ze vastlopen. Dit doe ik door data te analyseren. Wat zijn de inzichten die ik daaruit kan halen?
 • Ideeën verzamelen: Nu ik de data heb, kom ik tot inzichten. Ik vraag me af waarom mensen afhaken en wat ik eraan kan doen. Ik doe aannames en stel hypotheses op. In deze stap bedenk ik concrete verbeterpunten en ideeën. Hoe kan ik de pijnpunten omzetten in voordelen?
 • Prioriteren: De ideeën die ik in de vorige stap heb verzameld, ga ik nu prioriteren. Meestal heb ik meer dan één verbeterpunt gevonden. Ik denk goed na over welke ideeën ik als eerste wil aanpakken. Ik kan immers niet alles tegelijkertijd implementeren, vooral niet als ik wil gaan testen.
 • Testen en valideren: Dit is de stap waarin ik actie onderneem. Ik ga aan de slag en onderzoek of mijn inschatting klopt (bijvoorbeeld met A/B-testen of fake door testing). Ik zorg ervoor dat ik een nulmeting maak wanneer ik een wijziging doorvoer of een test start/stop.
 • Evalueren: Wat is het resultaat en wat heb ik geleerd? Zijn mijn hypotheses juist gebleken? Ik bespreek ze met anderen en voer de experimenten definitief door als ze succesvol zijn gebleken!

Na het lezen van deze blog zou je eigenlijk moeten popelen om te beginnen met Growth Marketing.

Dus, grijp je kans en begin vandaag met groeien!