Perfecte klantenbeoordeling 5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐ Lees reviews
Beoordeling 5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐ Lees reviews
SEO update - 26 juni 2023 Het einde van sitemap ping en het alternatief

SEO update – 26 juni 2023: Het einde van sitemap ping en het alternatief

Geschreven door Wesley Jansen
Laatste update: 29 juni 2023

Het Sitemaps-protocol werd geïntroduceerd in 2005 om zoekmachines te helpen bij het ontdekken van nieuwe URL’s en het plannen van nieuwe crawls voor reeds ontdekte URL’s. Het is een zeer populair protocol dat al meer dan 15 jaar onveranderd is gebleven. Hoewel het concept nog steeds nuttig is, zijn bepaalde aspecten ervan minder praktisch geworden in de huidige internetomgeving.

Om die reden kondigt Google het uitfaseren van “ping” endpoint van sitemaps aan en biedt aanvullende aanbevelingen voor het gebruik van het lastmod-element.

Inhoudsopgave

Sitemap ping

Het sitemap-protocol definieert een ongeauthenticeerde REST-methode (1) waarmee sitemaps naar zoekmachines kunnen worden verzonden. 

Interne onderzoeken en ook andere zoekmachines zoals Bing laten zien dat deze ongeauthenticeerde sitemap-indieningen momenteel weinig nut hebben (2). In het geval van Google Search leiden de meeste indieningen zelfs tot spam (3). Daarom beëindigt Google de ondersteuning voor sitemap ping, en het endpoint zal over 6 maanden niet meer functioneren. 

Sitemaps kunnen nog steeds worden ingediend via robots.txt en Search Console, maar HTTP-verzoeken (“pings”) naar het verouderde REST-endpoint zullen resulteren in een 404-foutmelding. 

Bestaande code of plugins die gebruikmaken van dit endpoint zullen geen problemen veroorzaken voor Google Search; er zijn geen wijzigingen nodig (maar het gebruik van het endpoint zal ook niets nuttigs opleveren).

Het lastmod-element

In de loop der jaren heeft Google geconstateerd dat het nut van het lastmod-element kan variëren op sites die dit element verstrekken. Dit kan te wijten zijn aan het type gepubliceerde inhoud of het gebruikte contentmanagementsysteem. 

Tegenwoordig is het lastmod-element in veel gevallen wel nuttig en wordt het gebruikt als signaal voor het plannen van crawls naar eerder ontdekte URL’s.

Hoe gebruik je het lastmod-element?

Om het lastmod-element te gebruiken, moet het een ondersteund datumformaat hebben (dat gedocumenteerd is op sitemaps.org). Search Console zal aangeven of dit het geval is nadat de sitemap is ingediend. 

Daarnaast moet de lastmod-waarde consistent zijn met de werkelijkheid. Als bijvoorbeeld een pagina 7 jaar geleden is gewijzigd, maar in het lastmod-element wordt aangegeven dat dit gisteren is gebeurd, zal Google uiteindelijk niet meer geloven dat dit de laatste wijzigingsdatum van de pagina is.

Wanneer gebruik je lastmod-element niet?

Het is mogelijk om een lastmod-element te gebruiken voor alle pagina’s in de sitemap, of alleen voor de pagina’s waar men zeker van is. Sommige software voor websitebeheer kan bijvoorbeeld niet gemakkelijk de laatste wijzigingsdatum van de homepage of een categoriepagina bepalen, omdat deze pagina’s alleen de andere pagina’s op de site samenvoegen. In zulke gevallen is het prima om het lastmod-element voor die pagina’s weg te laten.

Wanneer gebruik je lastmod-element wel?

En wanneer we spreken over “laatste wijziging”, bedoelen we eigenlijk “laatste significante wijziging”. Als het contentmanagementsysteem bijvoorbeeld een onbeduidend stukje tekst in de zijbalk of de footer heeft gewijzigd, hoef je de lastmod-waarde voor die pagina niet bij te werken. Maar als je de hoofdtekst hebt gewijzigd, gestructureerde gegevens hebt toegevoegd of gewijzigd, of enkele links hebt bijgewerkt, werk dan de lastmod-waarde wel bij.

Voorbeeld van het lastmod-element

				
					<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">
  <url>
      <lastmod>2005-01-01</lastmod>
      <loc>http://www.example.com/</loc>
      <changefreq>monthly</changefreq>
      <priority>0.8</priority>
  </url>
</urlset>
				
			

Voorbeeld van een eenvoudige sitemap met alle mogelijke elementen (4).

Als je kijkt naar het xmlns-attribuut in het sitemap-fragment, merk je op dat de URI HTTP is in plaats van HTTPS. Dit is met opzet gedaan, aangezien het een verwijzing is voor parsers over de XML-elementen.

Changefreq en priority

Wat betreft changefreq en priority, Google maakt nog steeds geen gebruik van deze elementen. Met name changefreq overlapt conceptueel met lastmod. Het priority-element is zeer subjectief en uit interne studies blijkt dat het vaak niet overeenkomt met de werkelijke prioriteit van een pagina ten opzichte van andere pagina’s op een site.

man achter laptop met horloge om

Wat heb ik gedaan om aan deze SEO-update te voldoen?

Ik heb deze richtlijnen en aanbevelingen toegepast op mijn volledige website en die van mijn klanten. Het correct implementeren van de lastmod-elementen en het achterwege laten van de changefreq- en priority-elementen draagt bij aan een nauwkeurige weergave van de laatste wijzigingen op mijn pagina’s. 

Door dit te doen, zorg ik ervoor dat ik betrouwbare informatie doorgeef aan Google, wat uiteindelijk ervoor zorgt dat ik en mijn klanten hoger scoren in Google.

Geraadpleegde bronnen

(1) https://sitemaps.org/protocol.html#submit_ping

(2) https://blogs.bing.com/webmaster/may-2022/Spring-cleaning-Removed-Bing-anonymous-sitemap-submission

(3) https://developers.google.com/search/blog/2023/06/sitemaps-lastmod-ping

(4) https://sitemaps.org/protocol.html