Top

Linkbuilding

Linkbuilding staat voor het verkrijgen van links van andere websites naar jouw website. Door de inzet van linkbuilding krijgt jouw website meer autoriteit in de ogen van Google. Dit zorgt voor hogere rankings in Google, waardoor het een onderdeel van een SEO strategie is.

Ik wil hoger komen in Google
Linkbuilding - WJ Digital Marketing Hero

Beoordelingsproces

Om te bepalen of een website behoefte heeft aan linkbuilding, dan maken we gebruik van diverse SEO tools. Ik maak zelf veel gebruik van Ahrefs en Majestic om het linkprofiel van een website te analyseren. Ahrefs geeft de website een score door middel van 2 metrics, namelijk:

  • URL Rating (UR): Dit is een score tussen de 0 en 99 die bepaald hoeveel autoriteit een specifieke URL of pagina heeft binnen je website.
  • Domain Rating (DR): Dit is een score tussen de 0-99 die bepaald hoeveel autoriteit de hele website in zijn geheel heeft.

Deze twee waardes geven een goed beeld bij hoeveel linkwaarde een website heeft, maar we zijn er nog niet. Linkwaarde in de vorm van UR en DR is één punt, maar Google heeft meerdere keren aangegeven ook te kijken naar relevantie van links. Om de relevantie van backlinks te bepalen maak ik gebruik van Majestic.

Majestic segmenteert alle websites op het internet binnen verschillende categorieën. Met deze segmentatie krijg je een goede indicatie krijgen wat voor type backlinks je hebt, welke je graag meer wilt aantrekken en welke je misschien wel wilt afstoten.

De combinatie van de data van Ahrefs en Majestic dragen eraan bij dat je een compleet beeld krijgt van het linkprofiel waarover jouw website beschikt.

Concurrentie analyse

Met bovenstaande beoordelingsproces hebben we een beeld gekregen bij hoe wij er qua link profiel voorstaan. Om nu te bepalen of het verstandig is om linkbuilding in te zetten, dienen we te kijken naar hoe de ‘concurrenten in Google’ binnen je markt scoren qua link profiel.

Een concurrent in Google is niet per se een directe concurrent van jouw bedrijfsmodel. Je kunt dezelfde dienst leveren en tegelijkertijd een andere segment in de markt bedienen. Het feit blijft wel dat als jullie op hetzelfde zoekwoord willen ranken, waardoor jullie concurrenten in Google zijn.

Op basis van deze data maken we een vergelijking met hoe wij ervoor staan ten opzichte van de 5 grootste concurrenten in Google. De volgende vragen zullen hierbij centraal staan:

  • Hoe is onze link waarde ten opzichte van deze concurrenten?
  • Hoe snel groeit het link profiel van deze concurrenten?

De vraag die vervolgens centraal staat bij het inzetten van linkbuilding: Wat hebben wij nodig om de concurrenten in te halen of om ze voor te blijven?

Uitvoering

Bij het uitvoeren van linkbuilding zorg ik ervoor dat er maandelijks links worden ingekocht die relevant zijn, goede link waarden heeft en tegelijkertijd tegen de beste prijs te verkrijgen zijn. Ik beschikt over een netwerk van meer dan 25 partijen die hun website-portfolio met mij delen waaruit ik een selectie kan maken voor linkbuilding. Ik maak met regelmaat een uitgebreide analyse van deze links om een goede inschatting te maken van de kosten / baten verhouding. Op die manier koop ik altijd de beste links in tegen de beste prijzen.

Linkbuilding: Praktijkvoorbeeld

In de grafieken zie je dat we met Beter Beleggen geleidelijk linkbuilding hebben ingezet, waarbij de strategie was om 10 tot 20 links per maand in te kopen. Zoals je ziet is de Domain Rating gestegen binnen een periode van 9 maanden van 0 naar 35. Dankzij deze domein autoriteit van 35 ranken we nu relatief gemakkelijk in de top 5 op zoekwoorden met meer dan 1.000 zoekopdrachten per maand in een competitieve online markt: Financiële dienstverlening.

Casus: Beter Beleggen
Ahrefs UR DR rating
Linkbuilding - Nieuwe en verloren links
Ahrefs RP DR

Wil je ook jouw concurrenten voor blijven?

Weet je dat jouw website tekort komt aan link waarde en wil je direct toegang tot een groot linkpartner netwerk? Of wil je graag meer inzicht in hoe je er nou online voorstaat ten opzichte van je concurrenten?

Door mij in te schakelen voor jouw online marketing vraagstuk(ken) haal je meer dan 4 jaar online marketing ervaring in huis. Door mijn ervaring als ondernemer weet ik precies wat ondernemers willen. Meer rendement & geen poespas. Mijn resultaat-gedreven aanpak sluit dan ook naadloos aan op deze behoefte. Ik ben ‘to the point’, ik ondersteun mijn verhaal met data en ik kom m’n beloftes na.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan en we kijken samen naar hoe we het maximale rendement uit jouw website kunnen halen.

wesley-jansen
'hoi' zeggen tegen wesley
Pijltje 3
wesley-jansen

Website Optimalisatie Aanvraagformulier