SEO voor lokale bedrijven

5 Onmisbare tips om met lokale SEO concurrenten te verslaan

Geschreven door Wesley Jansen
Laatste update: december 11, 2022

Het optimaliseren van een lokale website voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) kan een cruciale factor zijn om meer verkeer naar uw site te leiden en uw online zichtbaarheid te vergroten. Door uw website te optimaliseren voor lokale SEO, kunt u uw kansen vergroten om hoger in de zoekresultaten van zoekmachines te verschijnen voor relevante lokale zoekopdrachten, waardoor potentiële klanten uw bedrijf gemakkelijker kunnen vinden.

Hier zijn enkele belangrijke tips die u moet volgen bij het optimaliseren van uw lokale website voor SEO:

Table of Contents

Tip 1. Optimaliseer Google mijn bedrijf

Uw Google Mijn Bedrijf-vermelding is een sleutelfactor in lokale SEO, omdat deze belangrijke informatie over uw bedrijf aan potentiële klanten verstrekt, zoals uw locatie, openingstijden en aangeboden diensten. Door uw vermelding te claimen en te optimaliseren, kunt u ervoor zorgen dat uw bedrijf wordt weergegeven in relevante lokale zoekresultaten op Google.

Door uw Google Mijn Bedrijf-vermelding te optimaliseren, kunt u uw zichtbaarheid in lokale zoekresultaten verbeteren en meer klanten naar uw bedrijf trekken. Hier zijn 7 tips om u te helpen uw vermelding te optimaliseren:

 • Zorg ervoor dat uw bedrijfsinformatie juist en up-to-date is, inclusief uw bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer en website.
 • Voeg relevante categorieën toe aan uw vermelding om klanten te helpen uw bedrijf gemakkelijker te vinden.
 • Voeg hoogwaardige foto’s van uw bedrijf, producten en services toe aan uw vermelding.
 • Moedig klanten aan om beoordelingen achter te laten op uw Google Mijn Bedrijf-vermelding. Positieve beoordelingen kunnen uw zichtbaarheid in lokale zoekresultaten helpen verbeteren.
 • Gebruik Google Posts om updates, speciale aanbiedingen en andere informatie met potentiële klanten te delen.
 • Bewaak en reageer op klantrecensies, zowel positieve als negatieve, op een tijdige en professionele manier.
 • Gebruik Google Mijn Bedrijf Insights om bij te houden hoe klanten uw bedrijf online vinden en ermee omgaan.

De sleutel tot het optimaliseren van uw Google Mijn Bedrijf-vermelding is het verstrekken van nauwkeurige en actuele informatie en het actief betrekken van potentiële klanten. Dit kan helpen uw zichtbaarheid in lokale zoekresultaten te verbeteren en meer klanten naar uw bedrijf te trekken.

Tip 2. Target lokale zoekwoorden

Om uw kansen om in lokale zoekresultaten te verschijnen te vergroten, is het belangrijk om relevante lokale zoekwoorden op te nemen in uw website-inhoud. Als u bijvoorbeeld een loodgieter in Amsterdam bent, kunt u zoekwoorden als ‘loodgieter in Amsterdam’ of ‘loodgietersdiensten in Amsterdam’ opnemen in de inhoud van uw website. Hier zijn een paar tips om u te helpen lokale zoekwoorden effectief te gebruiken:

 • Identificeer de lokale zoekwoorden die relevant zijn voor uw bedrijf en de producten of diensten die u aanbiedt.
 • Neem deze lokale zoekwoorden op in de inhoud van uw website, inclusief uw homepage, product- en / of dienstenpagina’s en blogposts. Zorg ervoor dat u de zoekwoorden op een natuurlijke manier gebruikt en vermijd overmatig gebruik van zoekwoorden.
 • Gebruik uw lokale zoekwoorden in uw paginatitels, metabeschrijvingen en URL’s. Deze elementen zijn belangrijk voor zoekmachineoptimalisatie en kunnen helpen bij het verbeteren van uw zichtbaarheid voor lokale klanten.
 • Gebruik lokale trefwoorden in de ALT-tags van uw website voor afbeeldingen, evenals in de bestandsnamen van uw afbeeldingen. Dit kan zoekmachines helpen de inhoud van uw afbeeldingen te begrijpen en uw zichtbaarheid voor lokale klanten verbeteren.
 • Bewaak de prestaties van uw website in lokale zoekresultaten met behulp van tools zoals Google Search Console. Dit kan u helpen de effectiviteit van uw lokale zoekwoordstrategie bij te houden en waar nodig aanpassingen door te voeren.

Lokale zoekwoorden gebruiken op uw website zal uw zichtbaarheid in de zoekresultaten verbeteren en meer lokale klanten naar uw bedrijf trekken. Zorg er wel voor dat u de zoekwoorden op een natuurlijke manier gebruikt en vermijd overmatig gebruik van zoekwoorden om te voorkomen dat uw zichtbaarheid in de zoekresultaten wordt geschaad.

Tip 3. Optimaliseer uw website voor mobiel 

Steeds meer mensen gebruiken mobiele apparaten om naar lokale bedrijven te zoeken, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw website mobielvriendelijk is. Dit betekent dat u ervoor moet zorgen dat uw website gemakkelijk te navigeren en te lezen is op een smartphone of tablet, en dat deze snel laadt op mobiele apparaten.

Door uw website te optimaliseren voor mobiele apparaten, kunt u de gebruikerservaring verbeteren voor bezoekers die uw site bezoeken op een smartphone of tablet. Hier zijn een paar tips om u te helpen uw website voor mobiel te optimaliseren:

 • Gebruik een responsive webdesign, waarmee uw website de lay-out en inhoud automatisch kan aanpassen op basis van het apparaat waarop deze wordt bekeken. Dit zorgt ervoor dat uw website gemakkelijk te lezen en te navigeren is op mobiele apparaten.
 • Gebruik een mobielvriendelijke lettergrootte en zorg ervoor dat uw knoppen en links groot genoeg zijn om gemakkelijk op een mobiel scherm te kunnen tikken.
 • Vermijd het gebruik van Flash dat niet wordt ondersteund door de meeste mobiele apparaten, en gebruik in plaats daarvan HTML5 en andere mobielvriendelijke technologieën.
 • Verminder de laadtijd van uw website door afbeeldingen en andere media te optimaliseren en door uw HTML-, CSS– en JavaScript-bestanden te verkleinen.
 • Gebruik de mobielvriendelijke test van Google om te controleren of uw website is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. U kunt ook Google Analytics gebruiken om de prestaties van uw mobiele website bij te houden en indien nodig verbeteringen aan te brengen.


Het optimaliseren van uw website voor mobiele apparaten verbeterd de gebruikerservaring voor bezoekers die uw site bezoeken op een smartphone of tablet. Door een responsief ontwerp te gebruiken en de laadtijden te verkorten, kunt u het voor mobiele gebruikers gemakkelijker maken om uw website te vinden en te gebruiken.

Tip 4. Gebruik lokale schema-markup 

Lokale schema-markup is een soort code die u aan uw website kunt toevoegen om zoekmachines meer informatie over uw bedrijf te geven, zoals uw locatie en openingstijden. Door lokale schema-markup op uw website te gebruiken, kunt u uw zoekzichtbaarheid voor lokale klanten verbeteren. Lokale schema-markup is een soort gestructureerde gegevens die u kunt toevoegen aan de HTML-code van uw website om zoekmachines te helpen de locatie en contactgegevens van uw bedrijf te begrijpen. Hier zijn een paar tips om u te helpen lokale schema-opmaak te gebruiken:

 • Identificeer de lokale schema-markup die relevant is voor uw bedrijf en de informatie die u wilt verstrekken. Er zijn verschillende typen lokale schema-opmaak, waaronder LocalBusiness, PostalAddress en GeoCoordinates.
 • Voeg de lokale schema-markup toe aan de HTML-code van uw website met behulp van de juiste tags en attributen. U kunt bijvoorbeeld de kenmerken “itemscope” en “itemtype” gebruiken om het type lokale schema-opmaak op te geven dat u gebruikt, en het kenmerk “itemprop” om de specifieke informatie op te geven die u verstrekt.
 • Test uw lokale schema-markup met behulp van een tool zoals Google’s Structured Data Testing Tool om ervoor te zorgen dat deze correct is geïmplementeerd en de informatie levert die u wilt delen.
 • Bewaak de prestaties van uw lokale schema-markup met tools zoals Google Search Console en Google Analytics. Dit kan u helpen bij het volgen van de invloed van uw schema-opmaak op uw zoekzichtbaarheid en om de nodige verbeteringen aan te brengen.


Lokale schema-markup op uw website helpt uw lokale zoekzichtbaarheid te verbeteren en meer klanten naar uw bedrijf trekken. Door duidelijke en nauwkeurige informatie over uw locatie en contactgegevens te verstrekken, kunt u het voor potentiële klanten gemakkelijker maken om uw bedrijf te vinden en contact met u op te nemen.

Tip 5. Verkrijg lokale backlinks

Een andere belangrijke factor bij lokale SEO is het aantal en de kwaliteit van de backlinks die naar uw website verwijzen. Backlinks zijn links van andere websites die naar uw website verwijzen. Ze helpen bij het verbeteren van de positie van uw website in zoekmachines. Hier zijn een paar tips om u te helpen lokale backlinks te krijgen:

 • Identificeer lokale websites en directories die relevant zijn voor uw bedrijf en die mogelijk een backlink kunnen bieden. U kunt bijvoorbeeld zoeken naar lokale nieuwswebsites, gidsen van lokale bedrijven of websites voor lokale organisaties of evenementen.
 • Neem contact op met deze websites en directories en bied aan om inhoud of informatie te verstrekken die waardevol zou zijn voor hun publiek. Dit kan een gastblogpost, een product- of dienstrecensie of een vermelding in een lokale bedrijvengids zijn.
 • Zorg voor inhoud van hoge kwaliteit die relevant is voor de website of directory die u benadert. Dit vergroot de kans dat de website uw aanbod accepteert en een backlink naar uw website geeft.
 • Bewaak de prestaties van uw lokale backlinks met behulp van tools zoals Google Search Console en Google Analytics. Dit kan u helpen de impact van uw backlinks op uw zichtbaarheid te volgen en de nodige aanpassingen aan uw strategie te maken.


Het verkrijgen van lokale backlinks helpt u om uw zichtbaarheid voor lokale klanten te verbeteren en meer verkeer naar uw website te trekken. Door waardevolle inhoud aan te bieden en relevante websites en directory’s te bereiken, kunt u de kans vergroten dat u backlinks van hoge kwaliteit krijgt die uw zichtbaarheid in de zoekresultaten kunnen vergroten.

Alternatieve oplossing voor SEO
Wilt u liever uw online marketing uitbesteden aan een online marketing bureau die alle kneepjes van het vak kennen, zodat u hoger in Google scoort en daardoor meer sales genereert? WJ Digital Marketing helpt u dan graag verder.
Dit artikel is geschreven door WJ Digital Marketing

WJ Digital Marketing is een online marketing bureau gespecialiseerd in zoekmachine optimalisatie (SEO), pay-per-click (PPC) ads, affiliate marketing, conversie optimalisatie (CRO) en meer. We bieden ook professioneel web design en development diensten aan voor zowel eCommerce en B2B bedrijven. Werk niet zomaar met een online marketing bureau; werk met een bedrijf die je kunt vertrouwen. 

Wesley Jansen
"Wil je weten hoe je online kunt groeien?"

Door mij in te schakelen voor je online marketing vraagstuk(ken) haal je veel online marketing kennis en ervaring in huis. Door mijn ervaring als ondernemer weet ik precies wat ondernemers willen. Meer rendement & geen poespas. Mijn resultaatgedreven aanpak sluit dan ook naadloos aan op deze behoefte.

Daag ons uit met jouw online marketing campagne. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan en we kijken samen naar hoe we het maximale rendement uit jouw website kunnen halen.

Dit zijn redenen om voor ons te kiezen:

Online Marketing Zutphen - Wesley Jansen
Bewezen strategieën

Helaas blijkt dat veel bedrijven niet de gewenste resultaten kunnen leveren. Doordat we werken met een bewezen strategieën, behalen onze klanten het rendement om winstgevend te kunnen opereren.

Klant staat op #1

Als klant sta je bij ons op #1. We gaan een commitment aan waarbij we beloven altijd op tijd te komen, onze beloftes na te komen, eerlijk en respectvol te werken.

Eerlijkheid & integriteit

We geloven in eerlijkheid en integriteit. We geloven niet in het ‘verkopen’ van diensten die je niet nodig hebt of een one-size-fits-all oplossing. We investeren onze tijd in hogere rankings, meer bezoekers, meer conversies en de hoogste ROI voor onze klanten.

Bewezen resultaten

Waarom zou je werken met een online marketing bedrijf dat niet de gewenste resultaten behaald? Stop met het weggooien van je geld. We luisteren goed naar je doelen en wensen en stellen een maatwerk strategie op om de doelen te bereiken.

Onze Klanten Behalen Resultaten
Webshop
Bestetip
"Het resultaat spreekt voor zich"
+98%
Organische bezoekers
+124%
Omzet
Deze resultaten zijn gemeten over een periode van 6 maanden

WJ Digital Marketing gebruikte SEO om het aantal organische bezoekers naar de website te verhogen met +98%. Daarnaast hebben de CRO-optimalisaties ervoor gezorgd dat de omzet is gestegen met +124%. Klik hier om het Analytics dashboard van dit project te downloaden.

Startup in finance
Beter Beleggen 2
"Ze overtreffen onze verwachtingen"
+235%
Organische bezoekers
+403%
Omzet
Deze resultaten zijn gemeten over een periode van 6 maanden

WJ Digital marketing analyseerde de markt om de kansen binnen de markt beter te begrijpen. Vervolgens hebben we een SEO campagne opgezet waarmee we op de kansen inspeelden. Het resultaat is ver boven verwachting. Klik hier om het Analytics dashboard van dit project te downloaden.

Wat Onze Klanten Zeggen
Logo
Remy Pot
Eigenaar van Stucadoorsbedrijf Vitesse
"Komt afspraken 100% na"
"Super tevreden. Contact liep vlot en soepel en duidelijk. Komt afspraken 100% na."
Beter beleggen logo
Peter van Zoest
Eigenaar van Beter Beleggen
"Ontzorgt en is erg professioneel"
"Wesley ontzorgt en is erg professioneel in zijn communicatie en aanpak. Ik ben zeer content met de behaalde campagne resultaten."
Stukadoorsbedrijf de Boer
Ronald de Boer
Eigenaar van Stukadoorsbedrijf de Boer
"Meerdere nummer 1 posities"
"Wesley weet erg veel van Google Ads en SEO. Dat blijkt ook maar weer omdat hij ons meerdere nummer 1 posities heeft bezorgd. Ga zo door."
Onze Partners
SEMrush partner
Ahrefs partner
SEranking partner
WordPress partner
Onze Digital Marketing Expertises
Zoekmachine Optimalisatie (SEO)

Met behulp van slimme zoekwoorden onderzoek en zoekmachine optimalisatie helpen we je hoog te scoren in de zoekmachines.

Pay-per-click adverteren (SEA)

Terwijl SEO zorgt voor lange termijn groei, heb je soms een korte termijn boost nodig. PPC campagnes zorgen ervoor dat je geld goed wordt uitgegeven voor een goed rendement.

Conversies Optimaliseren (CRO)

Converteer meer bezoekers naar betalende klanten. Onze experts voeren de laatste conversie technieken uit om het percentage bezoekers naar klanten te vergroten.

KLAAR OM JE BUSINESS TE LATEN GROEIEN?
Ontvang Een Gratis Aanbod
Officieel Google Partner

Doordat we officieel Google Partner zijn weet je zeker dat we beschikken over de juiste kennis en ervaring om dit voor je te realiseren. Ik zorg ervoor dat je meer aanvragen en omzet uit je website haalt. 

Weten wat ik voor je kan betekenen? Vraag een gratis online marketing scan aan of neem contact op via het contactformulier.