WJ Favicon 2
Perfecte klantenbeoordeling 5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐ Lees reviews
Beoordeling 5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐ Lees reviews
SEO update - 13 April 2023 Verbeteringen van SpamBrain 1

SEO update – 13 April 2023: Verbeteringen van SpamBrain

Geschreven door Wesley Jansen
Laatste update: 29 juni 2023

Elke dag ontdekt, indexeert en serveert Google miljarden webpagina’s, waarbij een aanzienlijk deel ervan spam is. In 2022 lanceerde Google meerdere updates aan zijn systemen om deze aanvallen te dwarsbomen en een spamvrije ervaring voor alle Search-gebruikers te waarborgen.

Table of Contents

Verbeteringen aan SpamBrain

SpamBrain staat centraal in de spam-bestrijdingsinspanningen van Google en er zijn in 2022 veel verbeteringen aangebracht om de dekking te verbeteren. SpamBrain heeft 5 keer meer spamwebsites gedetecteerd in vergelijking met 2021 en 200 keer meer in vergelijking met de lancering ervan (1). Dankzij SpamBrain zorgt Google ervoor dat meer dan 99% van de bezoeken via Search vrij zijn van spam (2).

Aanpak van misbruik van links en gehackte spam

Er zijn ook verbeteringen aangebracht aan SpamBrain als een robuust en veelzijdig platform, waarbij meerdere oplossingen zijn gelanceerd om de dekking van verschillende vormen van misbruik te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is linkspam. 

Zoals Google in december heeft gedeeld, is SpamBrain getraind om sites te detecteren die spammy links opbouwen, evenals sites die zijn gemaakt om spammy links door te geven aan andere sites (3). Dankzij de leermogelijkheid van SpamBrain heeft Google 50 keer meer linkspamwebsites gedetecteerd in vergelijking met de vorige update voor linkspam (4). Op dezelfde manier heeft hun inzet om SpamBrain meer te leren over gehackte spam geleid tot een verbetering van 10 keer in het detecteren van gehackte sites. 

Snellere afhandeling van spam 

SpamBrain speelt ook een grote rol bij het beter detecteren van spam tijdens het crawlen. Dit betekent dat Google spam beter kan identificeren wanneer een pagina voor het eerst wordt bezocht en deze helemaal niet indexeert, zodat de bronnen beter kunnen worden gebruikt voor het indexeren van nuttige pagina’s. 

Uitbreiding van gebruikersveiligheid

Naast spam heeft Google ook nieuwe anti-oplichtingsoplossingen geïntroduceerd om de veiligheid van gebruikers op Search te verbeteren. Deze nieuwe oplossingen hebben de dekking verbeterd en de bescherming tegen oplichting voor alle talen uitgebreid. In vergelijking met 2021 heeft Google het aantal klikken op oplichtingssites met 50% verminderd. 

Geactualiseerde richtlijnen voor website-eigenaren

Naast de strijd tegen spam heeft Google zijn spambeleid bijgewerkt (5) als onderdeel van zijn Search Essentials. Deze spambeleidscriteria omvatten de meest voorkomende vormen van spam en misbruik en kunnen leiden tot een lagere ranking of het helemaal niet verschijnen van een site in de zoekresultaten. Google heeft het spambeleid bijgewerkt met relevantere en preciezere taal, en heeft nieuwe voorbeelden toegevoegd die website-eigenaren helpen schadelijke content te vermijden.

AI gegenereerde content 

Google erkent ook dat er veel interesse is in door AI gegenereerde en AI-ondersteunde content, en heeft richtlijnen gepubliceerd over door AI gegenereerde content. Google hoopt dat deze richtlijnen nuttig zijn om uit te leggen hoe AI en automatisering nuttige tools kunnen zijn om behulpzame content te creëren, maar als AI wordt gebruikt met als voornaamste doel het manipuleren van zoekranglijsten, is dat in strijd met het langdurige beleid tegen spammy automatisch gegenereerde content. 

Google werkt voortdurend aan het detecteren en neutraliseren van spam, zodat gebruikers de meest nuttige content kunnen vinden via Search. Google kan dit niet alleen doen; bedankt voor het creëren van behulpzame content en functionele websites voor gebruikers, evenals het geven van feedback en inzichtelijke meldingen over spam en misbruik. Als je spammy content of manipulatief gedrag tegenkomt, meld dit dan aan Google.

Geraadpleegde bronnen

(1) https://developers.google.com/search/blog/2022/04/webspam-report-2021#spambrain:-our-most-effective-solution-against-spam

(2) https://developers.google.com/search/blog/2023/04/webspam-report-2022

(3) https://developers.google.com/search/blog/2022/12/december-22-link-spam-update

(4) https://developers.google.com/search/blog/2021/07/link-tagging-and-link-spam-update

(5) https://developers.google.com/search/docs/essentials/spam-policies