WJ Favicon 2
Perfecte klantenbeoordeling 5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐ Lees reviews
Beoordeling 5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐ Lees reviews
SEO update - maart 2023 Google Core update

SEO update – maart 2023: Google Core update

Geschreven door Wesley Jansen
Laatste update: 29 juni 2023

Meerdere keren per jaar voert Google significante, brede veranderingen door in hun zoekalgoritmen en systemen. Zo is dit weer gebeurd in maart 2023 (1). Deze updates, ook wel bekend als Google Core updates, worden uitgerold om ervoor te zorgen dat zoekresultaten nuttig en betrouwbaar zijn voor gebruikers. 

Deze pagina legt uit hoe Google Core updates werken en wat je kunt doen om jouw content te beoordelen en mogelijk te verbeteren.

Inhoudsopgave

Werking van Google Core updates

Er is niets mis met pagina’s die mogelijk minder goed presteren na een Google Core update. Ze hebben geen overtreding begaan van onze spambeleidregels. Ze zijn ook niet onderworpen aan handmatige of algoritmische acties, zoals kan gebeuren met pagina’s die deze beleidregels schenden. 

In feite zijn Google Core updates niet gericht op specifieke pagina’s of websites. De veranderingen hebben als doel om de algehele beoordeling van content door Google’s systemen te verbeteren (2). Deze wijzigingen kunnen ertoe leiden dat sommige pagina’s die voorheen minder beloond werden, nu beter presteren in de zoekresultaten.

Voorbeeld van de Google Core update werking

Een manier om de werking van een Google Core update te begrijpen, is door te denken aan het maken van een lijst van de top 100 films in 2021. Enkele jaren later, in 2024, update je de lijst. Deze lijst zal natuurlijk veranderen. Er zullen nieuwe en geweldige films zijn die voorheen niet bestonden en nu in aanmerking komen voor opname. Je kunt ook bepaalde films opnieuw beoordelen en beseffen dat ze een hogere plaats op de lijst verdienen dan voorheen.

De lijst zal veranderen en films die voorheen hoger op de lijst stonden en nu lager staan, zijn niet per se slecht. Er zijn gewoon meer films die het verdienen om hoger in de lijst te staan.

Beoordeling van eigen content

Zoals eerder uitgelegd, hebben pagina’s die veranderingen ondergaan na een Google Core update geen specifieke fouten die gerepareerd moeten worden. Desalniettemin begrijpen we dat je mogelijk het gevoel hebt dat je iets moet doen als jouw pagina’s minder goed presteren na een Google Core update.

Ik raad je aan om te focussen op het bieden van de best mogelijke content. Dat is wat Googles Core update beloont (3).

Daarnaast is het raadzaam om een analyse uit te voeren van de veranderingen die je hebt waargenomen. Welke pagina’s zijn het meest beïnvloed en voor welke typen zoekopdrachten? Bestudeer deze pagina’s om te begrijpen hoe ze presteren ten opzichte van de zelfbeoordelingsvragen. 

Mogelijk zijn er andere pagina’s die gebruikers beter helpen omdat ze uit eerste hand kennis hebben over het onderwerp. Je kunt ook anderen vertrouwen die niet verbonden zijn met jouw website om een eerlijke beoordeling te geven.

Hoe lang duurt het herstellen van een Google Core update?

Google Core updates worden doorgaans elke paar maanden uitgerold. Content die is beïnvloed in zoekresultaten of Discover herstelt mogelijk pas bij de volgende brede Google Core update, mits er verbeteringen zijn aangebracht.

Google werkt voortdurend aan updates van zoekalgoritmen, waaronder kleinere Google Core updates. Google kondigt deze niet allemaal aan omdat ze over het algemeen niet op grote schaal merkbaar zijn. Toch kunnen ze, wanneer ze worden uitgerold, ervoor zorgen dat content herstelt als verbeteringen dat rechtvaardigen.

Houd er echter rekening mee dat verbeteringen die door website-eigenaren worden aangebracht geen garantie zijn voor herstel, en pagina’s hebben geen vaste of gegarandeerde positie in onze zoekresultaten. Als er meer relevante content is, zal deze blijven ranken in overeenstemming met onze systemen.

Geraadpleegde bronnen

(1) https://developers.google.com/search/updates/core-updates

(2) https://www.google.com/search/howsearchworks/how-search-works/ranking-results/

(3) https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/creating-helpful-content/