WJ Favicon 2
Perfecte klantenbeoordeling 5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐ Lees reviews
Beoordeling 5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐ Lees reviews
Home » Begrippenlijst » A/B testing

Wat is A/B testing?

A/B-testen, ook wel split testing genoemd, vergelijkt twee versies van een webpagina of app om de beste prestaties te bepalen. Het wordt vaak gebruikt in marketing om verschillende ontwerpelementen of functies te testen en waardevolle gegevens te verzamelen over gebruikersgedrag. Het is een essentieel onderdeel van conversieoptimalisatie.

Hoe pas je A/B-testen toe?

Maak twee versies van een webpagina of app met één verschil tussen hen, zoals een andere kleur knop. Willekeurig toegewezen gebruikersgroepen bekijken elke versie. Het gedrag van de gebruikers wordt geanalyseerd en vergeleken op basis van metrieken zoals klikken of tijd op de pagina.

Wanneer weet je dat je een succesvolle A/B-test hebt volbracht?

Een succesvolle A/B-test wordt bepaald door statistische significantie. Als er bewijs is dat de waargenomen prestatieverschillen niet toevallig zijn, is de test succesvol. De winnende variant op de gekozen metriek wordt geselecteerd voor verdere implementatie. Het biedt gegevensgestuurde basis voor besluitvorming over ontwerp en optimalisatie. Dit kan waardevolle inzichten opleveren die kunnen worden gebruikt om het ontwerp te optimaliseren voor een zo goed mogelijke User Experience (UX).