Home » Begrippenlijst » Anchor text

Wat is Anchor text?

Anchor tekst is een belangrijk element van elke webpagina. Het is de klikbare tekst die gebruikers zien in een hyperlink en het speelt een belangrijke rol in zowel zoekmachineoptimalisatie (SEO) als gebruikerservaring.

Wanneer het gaat om SEO helpt anchor tekst zoekmachines om de inhoud van de pagina waarnaar de link verwijst te begrijpen. Dit kan bijdragen aan een beter zoekmachineranking voor belangrijke zoekwoorden. Bijvoorbeeld, als er op een pagina over “hondentraining” een link staat met anchor tekst die zegt “tips voor hondentraining”, kan dat de pagina helpen beter te ranken voor het zoekwoord “hondentraining”.

Maar anchor tekst is niet alleen belangrijk voor SEO; het is ook belangrijk voor de User Experience (UX). De anchor tekst van een link moet de inhoud van de pagina waarnaar de link verwijst nauwkeurig en duidelijk beschrijven. Dit helpt gebruikers om het doel van de link te begrijpen en te beslissen of ze erop willen klikken of niet.

Naast nauwkeurig en beschrijvend moet anchor tekst ook relevant zijn voor de inhoud van de pagina waarnaar de link verwijst. Het gebruik van onrelevant anchor tekst, zoals “klik hier” of “lees meer”, kan voor gebruikers verwarrend zijn en kan een negatief effect hebben op de zoekmachineranking van een pagina.

Over het algemeen is anchor tekst een cruciaal element van elke webpagina. Het helpt zoekmachines de inhoud van de pagina te begrijpen en verbetert de gebruikerservaring door de inhoud van de gelinkte pagina nauwkeurig en duidelijk te beschrijven. Door relevante en beschrijvende ankertekst te gebruiken, kun je de SEO en gebruikerservaring van je website verbeteren.