WJ Favicon 2
Perfecte klantenbeoordeling 5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐ Lees reviews
Beoordeling 5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐ Lees reviews
Home » Begrippenlijst » B2B

Wat is B2B?

B2B (of business-to-business) verwijst naar een vorm van handel waarbij bedrijven producten of diensten aan andere bedrijven verkopen. Dit is anders dan B2C (of business-to-consumer), waarin bedrijven producten of diensten verkopen aan individuele consumenten.

Transacties

Een van de belangrijkste kenmerken van B2B-transacties is hun omvang en complexiteit. B2B-transacties zijn vaak groter en complexer dan B2C-transacties en er zijn meestal meerdere besluitvormers betrokken, wat vaak zorgt voor een langere verkoopcyclus. Dit betekent dat B2B-bedrijven effectief moeten kunnen communiceren en samenwerken met andere bedrijven om deals te sluiten en duurzame relaties op te bouwen.

Producten en diensten

Een ander belangrijk aspect van B2B-commerce zijn de soorten producten of diensten die worden verkocht. B2B-bedrijven kunnen een breed scala aan producten verkopen, waaronder grondstoffen, eindproducten of zakelijke diensten. Deze producten worden vaak gebruikt als inputs of componenten bij de productie van andere producten en ze worden verkocht aan andere bedrijven die ze in hun eigen activiteiten gebruiken.

B2B als onderdeel van supply chain

Naast de producten die ze verkopen, spelen B2B-bedrijven ook een cruciale rol in de supply chain. Ze treden vaak op als leveranciers of verkopers van andere bedrijven en voorzien hen van de producten die ze nodig hebben om te werken en te groeien. Dit betekent dat B2B-bedrijven betrouwbaar en efficiënt moeten zijn om aan de behoeften van hun klanten te voldoen.

Over het algemeen is B2B-handel een essentieel onderdeel van de economie en speelt het een cruciale rol bij het ondersteunen van de groei en het succes van bedrijven over de hele wereld. Of u nu een bedrijfseigenaar bent, een supply chain manager of gewoon iemand die geïnteresseerd is in hoe bedrijven werken, inzicht in de basisprincipes van B2B-commerce kan waardevolle inzichten opleveren in hoe de economie werkt.