Home » Begrippenlijst » Breadcrumbs

Wat is Breadcrumbs?

Breadcrumbs zijn een type navigatie-element dat veel wordt gebruikt op websites en webapplicaties. Ze bieden gebruikers een visuele weergave van hun huidige locatie binnen de site of applicatie en stellen hen in staat snel en gemakkelijk naar verschillende pagina’s of secties te navigeren.

Breadcrumbs bestaan meestal uit een reeks links die horizontaal zijn gerangschikt, waarbij elke link een ander niveau in de hiërarchie van de site of applicatie vertegenwoordigt. Als een gebruiker bijvoorbeeld momenteel een productpagina op een e-commercewebsite bekijkt, kan het kruimelpad er ongeveer zo uitzien:

  • Thuis > Producten > Schoenen > Herenschoenen > Hardloopschoenen

In dit voorbeeld brengt de link “Home” de gebruiker terug naar de startpagina van de website, terwijl de link “Producten” de gebruiker naar de hoofdpagina met producten brengt. De link “Schoenen” brengt de gebruiker naar de pagina met alle schoenenproducten op de website, enzovoort.

Broodkruimels zijn om verschillende redenen nuttig. Ten eerste bieden ze gebruikers een duidelijke en intuïtieve manier om binnen een website of webapplicatie te navigeren. Dit maakt het voor gebruikers gemakkelijker om de inhoud of pagina’s te vinden waarnaar ze op zoek zijn, en kan helpen de algehele gebruikerservaring te verbeteren.

Ten tweede kunnen breadcrumbs zoekmachines helpen de structuur en hiërarchie van een website of webapplicatie te begrijpen. Dit kan het voor zoekmachines gemakkelijker maken om de site te crawlen en te indexeren, wat de positie op de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s) kan verbeteren.

Kortom, breadcrumbs zijn een waardevol navigatie-element dat de gebruikerservaring en de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van een website of webapplicatie kan verbeteren. Door gebruikers een duidelijke en intuïtieve manier te bieden om binnen de site of applicatie te navigeren, en door zoekmachines te helpen de structuur van de site te begrijpen, kunnen broodkruimels helpen om een website of webapplicatie succesvoller te maken.