Home » Begrippenlijst » Buyer journey

Wat is Buyer journey?

Een buyer journey, ook wel customer journey genoemd, is het proces dat een klant doorloopt bij het overwegen, kopen en gebruiken van een product of dienst. Het koperstraject omvat meestal verschillende fasen, waaronder bewustzijn, overweging en beslissing.

Tijdens de bewustwordingsfase wordt de klant zich bewust van het probleem of de behoefte die het product of de dienst kan oplossen. Deze fase kan betrekking hebben op het doen van onderzoek, het lezen van recensies en het inwinnen van advies van vrienden en familie.

In de overwegingsfase beoordeelt de klant de verschillende beschikbare opties en beperkt hij zijn keuzes. Deze fase kan bestaan uit het vergelijken van prijzen, functies en voordelen van verschillende producten of diensten, en het zoeken naar aanvullende informatie en recensies.

Zodra de klant zijn opties heeft overwogen en de nodige informatie heeft verzameld, gaat hij verder met de beslissingsfase. In deze fase neemt de klant een beslissing over welk product of welke dienst hij wil kopen. Deze beslissing kan worden beïnvloed door factoren zoals prijs, gemak en merkreputatie.

Na de aankoop gaat de klant door naar de laatste fase van de buyer journey: de gebruiksfase. In deze fase gebruikt de klant het product of de dienst en vormt zich een oordeel over de effectiviteit en kwaliteit ervan. Deze fase kan ook betrekking hebben op het zoeken naar ondersteuning of hulp bij het product of de dienst, maar ook op het delen van terugkoppeling en ervaringen met anderen.

Het begrijpen van het koperstraject is belangrijk voor bedrijven omdat het hen helpt de behoeften en pijnpunten van hun klanten te identificeren en marketing- en verkoopstrategieën te creëren die aansluiten bij het besluitvormingsproces van de klant. Door in elke fase van het koperstraject de juiste informatie en ondersteuning te bieden, kunnen bedrijven de kans op een verkoop vergroten en klanten voor de lange termijn behouden.