Home » Begrippenlijst » Conversieoptimalisatie

Wat is Conversieoptimalisatie?

CRO, of conversieratio-optimalisatie, is een proces dat wordt gebruikt om de prestaties van een website of ander digitaal platform te verbeteren. Het doel van CRO is het verhogen van het percentage bezoekers dat een gewenste actie uitvoert, zoals een aankoop doen, een formulier invullen of zich abonneren op een nieuwsbrief. Dit wordt bereikt door het gedrag van bezoekers te analyseren en wijzigingen aan te brengen in de website of het platform om deze gebruiksvriendelijker en aantrekkelijker te maken.

Een van de belangrijkste onderdelen van CRO is data-analyse. Door het gedrag van bezoekers te volgen en te analyseren, kunnen bedrijven verbeterpunten identificeren en wijzigingen aanbrengen aan de website of het platform om de conversieratio te verhogen. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld heatmaps en scrolkaarten gebruiken om te zien waar bezoekers klikken en hoe ver ze scrollen, en ze kunnen A/B-testen gebruiken om de prestaties van verschillende versies van een pagina of functie te vergelijken.

Een ander belangrijk aspect van CRO is het ontwerp van de gebruikerservaring (UX). Door wijzigingen aan te brengen in het ontwerp en de lay-out van een website of platform, kunnen bedrijven de gebruikerservaring verbeteren en het voor bezoekers gemakkelijker maken om de gewenste actie te ondernemen. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld het afrekenproces vereenvoudigen, de call-to-action meer op de voorgrond plaatsen of afleidingen wegnemen die ervoor kunnen zorgen dat bezoekers niet converteren.

Over het algemeen is CRO een waardevol proces dat bedrijven kan helpen de prestaties van hun websites en andere digitale platforms te verbeteren. Door gegevens te analyseren en wijzigingen aan te brengen om de gebruikerservaring te verbeteren, kunnen bedrijven de conversieratio verhogen en meer omzet en groei genereren.