Home » Begrippenlijst » Cost per click (CPC)

Wat is Cost per click (CPC)?

De cost-per-click (CPC) is een prijsmodel dat door online adverteerders wordt gebruikt om de kosten van een enkele klik op een online advertentie te bepalen. Het is een algemene maatstaf die wordt gebruikt om de effectiviteit van een online advertentiecampagne te meten.

In het CPC-model betalen adverteerders een bepaald bedrag telkens wanneer een gebruiker op hun advertentie klikt. Dit bedrag wordt bepaald door een biedproces, waarbij adverteerders tegen elkaar strijden om hun advertentie aan gebruikers te laten zien. De hoogste bieder krijgt meestal zijn advertentie te zien en betaalt het bedrag dat hij biedt telkens wanneer een gebruiker op zijn advertentie klikt.

CPC is een populair prijsmodel omdat het adverteerders in staat stelt alleen te betalen voor de daadwerkelijke klikken die ze op hun advertenties ontvangen, in plaats van te betalen voor de advertentie die aan gebruikers wordt getoond. Dit betekent dat adverteerders alleen betalen voor het verkeer dat ze daadwerkelijk ontvangen, waardoor het een kosteneffectieve manier is om verkeer naar hun website te leiden.

Er zijn echter enkele nadelen aan het CPC-model. Ten eerste kan het voor adverteerders moeilijk zijn om te voorspellen hoeveel ze uiteindelijk voor elke klik zullen betalen, aangezien de uiteindelijke kosten worden bepaald door het biedingsproces. Bovendien resulteren klikken op advertenties niet altijd in een conversie, dus adverteerders kunnen uiteindelijk betalen voor klikken die niet echt resulteren in een verkoop of lead.

Ondanks deze nadelen blijft CPC een populair prijsmodel voor online adverteerders, met name voor degenen die net beginnen met online adverteren en het water willen testen voordat ze zich vastleggen op een groter advertentiebudget. Door hun biedingen zorgvuldig te beheren en de juiste doelgroep te targeten, kunnen adverteerders CPC gebruiken om tegen redelijke kosten hoogwaardig verkeer naar hun website te leiden.