WJ Favicon 2
Perfecte klantenbeoordeling 5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐ Lees reviews
Beoordeling 5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐ Lees reviews
Home » Begrippenlijst » Cost per mille (CPM)

Wat is Cost per mille (CPM)?

Cost per mille (CPM) is een term die in digitale marketing wordt gebruikt om te verwijzen naar de kosten om 1000 mensen te bereiken met een digitale advertentie. Het is een algemeen prijsmodel voor online adverteren en wordt vaak gebruikt om de kosteneffectiviteit van verschillende advertentiecampagnes of -kanalen te vergelijken.

Het CPM-prijsmodel wordt berekend door de kosten van de advertentiecampagne te delen door het aantal vertoningen (d.w.z. het aantal keren dat de advertentie wordt weergegeven) en vervolgens te vermenigvuldigen met 1.000. Als een advertentiecampagne bijvoorbeeld $ 500 kost en 100.000 vertoningen ontvangt, wordt de CPM als volgt berekend:

$ 500 / 100.000 vertoningen * 1.000 = $ 5 CPM

In dit voorbeeld betaalt de adverteerder $ 5 om 1000 mensen te bereiken met zijn advertentie. Dit kan handig zijn om de kosteneffectiviteit van verschillende advertentiecampagnes of -kanalen te vergelijken, omdat adverteerders hierdoor kunnen zien hoeveel ze betalen om een bepaald aantal mensen te bereiken.

Het is belangrijk op te merken dat het CPM-prijsmodel geen rekening houdt met de effectiviteit van de advertentie. Met andere woorden, een advertentie met een lage CPM hoeft niet noodzakelijkerwijs effectiever te zijn dan een advertentie met een hoge CPM. Daarom moeten adverteerders de CPM in overweging nemen in combinatie met andere statistieken, zoals klikfrequentie (CTR) en conversieratio, om de algehele effectiviteit van een advertentiecampagne te bepalen.

Concluderend, CPM is een prijsmodel dat wordt gebruikt in digitale marketing om te verwijzen naar de kosten om 1.000 mensen te bereiken met een digitale advertentie. Het wordt berekend door de kosten van de advertentiecampagne te delen door het aantal vertoningen en vervolgens te vermenigvuldigen met 1.000. CPM is nuttig voor het vergelijken van de kosteneffectiviteit van verschillende advertentiecampagnes of -kanalen, maar moet in combinatie met andere statistieken worden beschouwd om de algehele effectiviteit van de advertentie te bepalen.