Home » Begrippenlijst » CSS

Wat is CSS?

CSS, of Cascading Style Sheets, is een taal die wordt gebruikt om het uiterlijk en de opmaak te beschrijven van een document dat is geschreven in een opmaaktaal. Het wordt meestal gebruikt in combinatie met HTML om stijl en lay-out aan webpagina’s toe te voegen.

Met CSS kunt u het uiterlijk van uw webpagina’s op een aantal manieren bepalen. Met CSS kunt u het lettertype, de grootte en de kleur van tekst specificeren, evenals de achtergrondkleur en afbeelding van een webpagina. U kunt CSS ook gebruiken om de plaatsing en lay-out van elementen op een webpagina te bepalen, zoals afbeeldingen, video’s en knoppen.

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van CSS is dat u hiermee de inhoud van uw webpagina’s kunt scheiden van hun presentatie. Dit betekent dat u de inhoud van uw webpagina’s in HTML kunt schrijven en vervolgens CSS kunt gebruiken om hun uiterlijk te bepalen. Dit maakt het gemakkelijker om uw webpagina’s te onderhouden en bij te werken, omdat u alleen de CSS-code hoeft te wijzigen om het uiterlijk van alle pagina’s op uw website bij te werken.

Een ander voordeel van CSS is dat u hiermee herbruikbare stijlen kunt maken die op meerdere elementen op uw webpagina’s kunnen worden toegepast. U kunt bijvoorbeeld een stijl voor koppen maken die het lettertype, de grootte en de kleur specificeert, en die stijl vervolgens toepassen op alle koppen op uw webpagina’s. Dit maakt het gemakkelijker om een consistente look en feel te behouden op uw hele website.

Kortom, CSS is een krachtige taal die wordt gebruikt om stijl en lay-out aan webpagina’s toe te voegen. Door de inhoud van uw webpagina’s te scheiden van hun presentatie en door herbruikbare stijlen te creëren, maakt CSS het eenvoudiger om uw website te onderhouden en bij te werken. Of u nu een webdesigner, webontwikkelaar of gewoon iemand bent die mooie en effectieve webpagina’s wil maken, het leren van CSS is een essentiële vaardigheid.