Home » Begrippenlijst » Heat map

Wat is Heat map?

Een online heatmap is een visuele weergave van gegevens die de verdeling van waarden over een website laat zien. Deze tool wordt vaak gebruikt door website-eigenaren en online marketeers om te begrijpen hoe gebruikers omgaan met een website en om delen van een website te identificeren die mogelijk slecht presteren.

Online heatmaps gebruiken doorgaans kleur om de verdeling van waarden over een website weer te geven. Een heatmap kan bijvoorbeeld laten zien dat een bepaald gebied van een website een hoge concentratie aan klikken heeft, terwijl een ander gebied een lage concentratie aan klikken heeft. Deze informatie kan website-eigenaren en online marketeers helpen begrijpen hoe gebruikers omgaan met een website en gebieden identificeren die mogelijk moeten worden verbeterd.

Er zijn verschillende soorten online heatmaps, waaronder klikkaarten, scrollkaarten en aandachtskaarten. Klikkaarten laten zien waar gebruikers op een website klikken, scrollkaarten laten zien hoe ver gebruikers naar beneden scrollen en aandachtskaarten laten zien waar gebruikers de meeste tijd op een website doorbrengen.

Om een online heatmap te maken, kunnen website-eigenaren en online marketeers verschillende tools gebruiken, waaronder heatmapsoftware en analysetools. Met deze tools kunnen website-eigenaren en online marketeers het gebruikersgedrag op hun website volgen en heatmaps genereren die de verdeling van waarden over de website laten zien.

Zodra een online heatmap is gemaakt, kunnen website-eigenaren en online marketeers deze gebruiken om delen van een website te identificeren die mogelijk slecht presteren. Als een heatmap bijvoorbeeld laat zien dat gebruikers niet op een bepaalde knop of link klikken, kunnen website-eigenaren en online marketeers wijzigingen aanbrengen in de website om de prestaties van dat gebied te verbeteren.

Over het algemeen zijn online heatmaps een waardevol hulpmiddel voor website-eigenaren en online marketeers die willen begrijpen hoe gebruikers omgaan met hun website en gebieden willen identificeren die mogelijk slecht presteren. Door online heatmaps te gebruiken, kunnen website-eigenaren en online marketeers weloverwogen beslissingen nemen over hoe ze hun website kunnen verbeteren en betere resultaten kunnen behalen.