Home » Begrippenlijst » Htaccess file

Wat is Htaccess file?

Het .htaccess-bestand is een configuratiebestand dat wordt gebruikt door de Apache-webserversoftware. Het is een krachtige tool waarmee webmasters verschillende aspecten van hun website kunnen beheren, zoals het omleiden van verkeer, het beveiligen van mappen met een wachtwoord en het in- of uitschakelen van bepaalde functies.

Het .htaccess-bestand is een gewoon tekstbestand dat in de hoofdmap van een website wordt geplaatst. Het heet meestal .htaccess, waarbij de eerste punt aangeeft dat het een verborgen bestand is. Het .htaccess-bestand wordt gelezen door de Apache-webserversoftware elke keer dat er een verzoek aan de website wordt gedaan, en de richtlijnen in het bestand worden gebruikt om te bepalen hoe de server het verzoek moet afhandelen.

Een van de meest voorkomende toepassingen van het .htaccess-bestand is om verkeer van de ene pagina of directory naar de andere om te leiden. Een webmaster kan bijvoorbeeld al het verkeer van een oude pagina naar een nieuwe pagina willen omleiden, of van een niet-www-versie van de website naar de www-versie. Dit kan worden bereikt met behulp van de Redirect-richtlijn in het .htaccess-bestand.

Een ander veelgebruikt gebruik van het .htaccess-bestand is om mappen op een website met een wachtwoord te beveiligen. Dit kan handig zijn om te voorkomen dat onbevoegden toegang krijgen tot gevoelige informatie, zoals vertrouwelijke documenten of persoonlijke bestanden. Om een map met een wachtwoord te beveiligen, kan de webmaster de richtlijnen AuthType en AuthName in het .htaccess-bestand gebruiken om respectievelijk het te gebruiken type authenticatie en de naam van het wachtwoordbestand op te geven.

Naast het omleiden van verkeer en het beveiligen van mappen met een wachtwoord, kan het .htaccess-bestand ook worden gebruikt om verschillende functies van de Apache-webserversoftware in of uit te schakelen. De webmaster kan bijvoorbeeld de Options-richtlijn gebruiken om de uitvoering van CGI-scripts in of uit te schakelen, of de AllowOverride-richtlijn om te bepalen welke richtlijnen in .htaccess-bestanden kunnen worden gebruikt.

Over het algemeen is het .htaccess-bestand een krachtige tool waarmee webmasters verschillende aspecten van hun website kunnen beheren. Het is een essentieel onderdeel van elke website die op de Apache-webserversoftware draait en wordt vaak gebruikt voor taken zoals het omleiden van verkeer, het beveiligen van mappen met een wachtwoord en het in- of uitschakelen van functies.