WJ Favicon 2
Perfecte klantenbeoordeling 5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐ Lees reviews
Beoordeling 5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐ Lees reviews
Home » Begrippenlijst » Keyword density

Wat is Keyword density?

Zoekwoorddichtheid is een maatstaf voor hoe vaak een bepaald zoekwoord of een bepaalde woordgroep voorkomt in een stuk tekst. Het wordt vaak gebruikt door zoekmachines om de relevantie van een webpagina voor de zoekopdracht van een gebruiker te bepalen, en is een belangrijke factor bij zoekmachineoptimalisatie (SEO).

Om de dichtheid van zoekwoorden te berekenen, wordt het aantal keren dat een zoekwoord of woordgroep voorkomt in een stuk tekst gedeeld door het totale aantal woorden in de tekst. Als een zoekwoord bijvoorbeeld 5 keer voorkomt in een stuk tekst met 100 woorden, is de zoekwoorddichtheid 5%.

De optimale zoekwoorddichtheid voor een stuk tekst kan variëren, afhankelijk van de context en het doel van de tekst. Over het algemeen wordt een zoekwoorddichtheid tussen 1% en 3% als goed beschouwd, omdat dit aangeeft dat het zoekwoord op een natuurlijke en relevante manier wordt gebruikt zonder te veel te worden gebruikt.

Het hebben van een hoge zoekwoorddichtheid in een stuk tekst kan gunstig zijn voor SEO, omdat het zoekmachines kan helpen de relevantie van de tekst voor een bepaalde zoekopdracht te begrijpen. Het is echter belangrijk om ‘keyword stuffing’ te voorkomen, wat de gewoonte is om een trefwoord of woordgroep overmatig te gebruiken om de positie van zoekmachines te manipuleren. Het overmatig gebruik van zoekwoorden kan resulteren in een slechte gebruikerservaring en kan er zelfs toe leiden dat zoekmachines een website bestraffen.

Over het algemeen is zoekwoorddichtheid een maatstaf voor hoe vaak een zoekwoord of woordgroep voorkomt in een stuk tekst. Hoewel het hebben van een goede keyword density gunstig kan zijn voor SEO, is het belangrijk om keyword stuffing te voorkomen en je te concentreren op het creëren van hoogwaardige, relevante content.