Home » Begrippenlijst » On-page SEO

Wat is On-page SEO?

On-page SEO, ook wel on-site SEO genoemd, is de praktijk van het optimaliseren van individuele webpagina’s om hun positie in de resultaten van zoekmachines te verbeteren. On-page SEO omvat het optimaliseren van de inhoud, HTML-code en andere elementen van een webpagina om deze relevanter, waardevoller en gebruiksvriendelijker te maken voor zoekmachines en gebruikers.

Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de on-page SEO van een webpagina. De belangrijkste hiervan zijn:

  1. Paginatitel: De paginatitel is de hoofdkop van een webpagina en wordt door zoekmachines gebruikt om het onderwerp en de inhoud van de pagina te begrijpen. De paginatitel moet beknopt en beschrijvend zijn en de belangrijkste trefwoorden voor de pagina bevatten.
  2. Metabeschrijving: De metabeschrijving is een korte samenvatting van de pagina die onder de paginatitel in zoekresultaten verschijnt. Het moet een korte en overtuigende beschrijving geven van de inhoud van de pagina en de belangrijkste trefwoorden voor de pagina bevatten.
  3. Koppen: Koppen, of H-tags, worden gebruikt om de inhoud van een webpagina in secties en subsecties te ordenen. Ze moeten in een hiërarchische structuur worden gebruikt, waarbij de hoofdkop de grootste en meest prominente is. Koppen moeten de belangrijkste zoekwoorden voor de pagina bevatten en helpen om de inhoud op te splitsen in verteerbare brokken.
  4. Inhoud: de inhoud van een webpagina moet van hoge kwaliteit, informatief en relevant zijn voor het onderwerp en de zoekwoorden van de pagina. Het moet op een duidelijke en beknopte manier zijn geschreven en de trefwoorden moeten natuurlijk en op de juiste manier worden gebruikt.
  5. Afbeeldingen en video’s: Afbeeldingen en video’s kunnen de gebruikerservaring van een webpagina verbeteren en kunnen ook helpen om de SEO ervan te verbeteren. Ze moeten worden geoptimaliseerd met relevante bestandsnamen, alt-tags en bijschriften, om zoekmachines te helpen hun inhoud en context te begrijpen.


Kortom, on-page SEO is de praktijk van het optimaliseren van individuele webpagina’s om hun positie in de resultaten van zoekmachines te verbeteren. Door de paginatitel, metabeschrijving, koppen, inhoud en afbeeldingen en video’s te optimaliseren, kunt u de relevantie, waarde en gebruiksvriendelijkheid van