Home » Begrippenlijst » PageRank

Wat is PageRank?

PageRank is een algoritme dat door Google wordt gebruikt om websites te rangschikken in de resultaten van zoekmachines. PageRank is ontwikkeld door mede-oprichter van Google, Larry Page, en het is een van de belangrijkste factoren die de volgorde bepaalt waarin websites in de zoekresultaten worden weergegeven.

PageRank analyseert de links die naar een website verwijzen en gebruikt deze links om het belang en de relevantie van de website te bepalen. Wanneer een website veel hoogwaardige links heeft die ernaar verwijzen, wordt deze als belangrijker en relevanter beschouwd en zal deze hoger worden gerangschikt in de zoekresultaten.

Een van de belangrijkste voordelen van PageRank is dat het een schaalbaar algoritme is, wat betekent dat het een groot aantal websites en links aankan zonder traag of inefficiënt te worden. Hierdoor kan Google miljoenen websites in realtime rangschikken en gebruikers nauwkeurige en relevante zoekresultaten bieden.

Een ander voordeel van PageRank is dat het een democratisch algoritme is, wat betekent dat het alle websites gelijk behandelt, ongeacht hun grootte, populariteit of eigendom. Hierdoor kunnen kleinere en minder populaire websites concurreren met grotere en meer populaire websites en kunnen ze worden gerangschikt op basis van hun relevantie en belang in plaats van op hun grootte of populariteit.

Kortom, PageRank is een algoritme dat door Google wordt gebruikt om websites te rangschikken in de resultaten van de zoekmachine. PageRank analyseert de links die naar een website verwijzen en gebruikt deze links om het belang en de relevantie van de website te bepalen. PageRank is een schaalbaar en democratisch algoritme waarmee Google miljoenen websites in realtime kan rangschikken en nauwkeurige en relevante zoekresultaten aan gebruikers kan bieden.