Home » Begrippenlijst » Pay per click

Wat is Pay per click?

Pay-per-click (PPC) is een vorm van online adverteren waarbij bedrijven een vergoeding betalen telkens wanneer op hun advertentie wordt geklikt. PPC-advertenties worden vaak door bedrijven gebruikt om verkeer naar hun website te leiden en leads en verkopen te genereren.

PPC-advertenties worden meestal weergegeven op pagina’s met resultaten van zoekmachines (SERP’s) of op andere websites die deel uitmaken van een advertentienetwerk. Wanneer een gebruiker een zoekopdracht uitvoert op een zoekmachine of een website bezoekt die deel uitmaakt van een advertentienetwerk, wordt de PPC-advertentie aan de gebruiker weergegeven als de advertentie relevant is voor de zoekopdracht of het surfgedrag van de gebruiker.

Wanneer een gebruiker op een PPC-advertentie klikt, wordt het bedrijf dat de advertentie heeft geplaatst een vergoeding in rekening gebracht. Het bedrag van de vergoeding varieert afhankelijk van de zoekwoorden, demografische gegevens en andere factoren en wordt bepaald via een op veilingen gebaseerd biedproces.

Een van de belangrijkste voordelen van PPC-reclame is de mogelijkheid om een zeer gericht publiek te bereiken. Door het gebruik van trefwoorden en andere targetingmethoden kunnen bedrijven hun PPC-advertenties tonen aan gebruikers die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in hun producten of diensten. Dit kan helpen de relevantie en effectiviteit van de advertenties te vergroten en de kans op het genereren van een respons te vergroten.

Een ander voordeel van PPC-reclame is de mogelijkheid om de prestaties van advertentiecampagnes bij te houden en te meten. PPC-advertentieplatforms, zoals Google Ads, bieden gedetailleerde gegevens en inzichten over de prestaties van elke advertentie en campagne, wat bedrijven kan helpen hun advertenties te optimaliseren en hun rendement op investering (ROI) te verbeteren.

Over het algemeen is PPC-reclame een krachtig hulpmiddel voor bedrijven die een zeer gericht publiek willen bereiken en de prestaties van hun advertentiecampagnes willen volgen en meten. Door PPC-advertenties op pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines en andere websites te plaatsen, kunnen bedrijven hun zichtbaarheid vergroten, verkeer en betrokkenheid stimuleren en hun kansen vergroten om winstgevende klantacties te genereren.