WJ Favicon 2
Perfecte klantenbeoordeling 5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐ Lees reviews
Beoordeling 5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐ Lees reviews
Home » Begrippenlijst » Robots.txt

Wat is Robots.txt?

Robots.txt is een bestand dat wordt gebruikt om bots van zoekmachines, ook wel crawlers of spiders genoemd, te instrueren welke pagina’s op een website moeten worden gecrawld en geïndexeerd. Het robots.txt-bestand is een eenvoudig tekstbestand dat in de hoofdmap van een website wordt geplaatst en toegankelijk is door “/robots.txt” toe te voegen aan het einde van de URL van de website.

Het robots.txt-bestand is een belangrijk hulpmiddel voor zoekmachineoptimalisatie (SEO), omdat het bedrijven in staat stelt te bepalen welke pagina’s op hun website worden gecrawld en geïndexeerd door zoekmachines. Door het robots.txt-bestand te gebruiken, kunnen bedrijven voorkomen dat zoekmachines pagina’s crawlen en indexeren die van lage kwaliteit, irrelevant of gevoelig zijn, en de algehele kwaliteit en relevantie verbeteren van de pagina’s die zijn opgenomen in de index van de zoekmachine.

Naast het bepalen van welke pagina’s worden gecrawld en geïndexeerd, kan het bestand robots.txt ook worden gebruikt om de crawlsnelheid voor een website op te geven. De crawlsnelheid is de snelheid waarmee een zoekmachine de pagina’s op een website crawlt en indexeert, en kan worden gecontroleerd door het aantal crawlers en de crawlsnelheid op te geven in het robots.txt-bestand.

Over het algemeen is het robots.txt-bestand een belangrijk hulpmiddel voor bedrijven die willen bepalen welke pagina’s op hun website worden gecrawld en geïndexeerd door zoekmachines, en hun SEO willen verbeteren. Door het robots.txt-bestand te gebruiken, kunnen bedrijven de kwaliteit en relevantie van de pagina’s die zijn opgenomen in de index van de zoekmachine verbeteren en de crawlsnelheid van hun website optimaliseren.