Home » Begrippenlijst » UTM code

Wat is UTM code?

Een UTM-code is een stukje tekst dat wordt toegevoegd aan het einde van een URL. UTM staat voor ‘Urchin Traffic Monitor’ en wordt gebruikt om de effectiviteit van online marketingcampagnes bij te houden. Met UTM-codes kunnen marketeers zien waar hun websiteverkeer vandaan komt en welke marketinginspanningen het meeste verkeer en conversies genereren.

Om een UTM-code te maken, moet u eerst beslissen over de specifieke campagne en bron die u wilt volgen. U kunt bijvoorbeeld het verkeer van een Facebook-advertentie of een e-mailnieuwsbrief volgen. Vervolgens voegt u deze informatie toe aan het einde van uw URL in de vorm van een querytekenreeks.

Hier is een voorbeeld van een URL met een UTM-code aan het einde:


https://www.example.com/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=summer_sale


In dit voorbeeld bestaat de UTM-code uit drie componenten:

  • utm_source: dit specificeert de bron van het verkeer, zoals ‘facebook’ of ‘e-mail’.
  • utm_medium: dit specificeert het medium waarmee het verkeer is gegenereerd, zoals ‘sociaal’ of ‘e-mail’.
  • utm_campaign: dit specificeert de campagne waaraan het verkeer is gekoppeld, zoals ‘summer_sale’ of ‘holiday_promotion’.


Wanneer iemand op een link met een UTM-code klikt, wordt de code naar de server van de website gestuurd en opgenomen in de analysegegevens van de website. Hierdoor kunnen marketeers zien welke campagnes het meeste verkeer naar hun website genereren en welke bronnen het meest waardevolle verkeer opleveren.

UTM-codes zijn een waardevol hulpmiddel voor marketeers omdat ze inzicht geven in de effectiviteit van hun marketinginspanningen. Door UTM-codes te gebruiken, kunnen marketeers datagestuurde beslissingen nemen en hun campagnes optimaliseren om meer verkeer en conversies te genereren.