Home » Begrippenlijst » W3C

Wat is W3C?

Het World Wide Web Consortium (W3C) is een internationale organisatie die normen stelt voor het World Wide Web. Het W3C werd in 1994 opgericht door Tim Berners-Lee, de uitvinder van het World Wide Web, en bestaat uit lidorganisaties van over de hele wereld, waaronder overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen.

Het belangrijkste doel van het W3C is om de groei en interoperabiliteit van het web op de lange termijn te waarborgen. Om dit doel te bereiken, ontwikkelt en onderhoudt het W3C technische standaarden voor het web, zoals HTML, CSS en XML, en biedt het richtlijnen en best practices voor het ontwerp en de ontwikkeling van webgebaseerde systemen.

Het W3C biedt ook verschillende tools en bronnen voor webontwikkelaars en -ontwerpers, zoals validators, tutorials en codebibliotheken. Deze tools en bronnen kunnen ontwikkelaars en ontwerpers helpen bij het maken van websites en applicaties die voldoen aan de standaarden van hoge kwaliteit en de algemene gebruikerservaring van het web verbeteren.

Naast zijn technische werk speelt het W3C ook een sleutelrol bij het promoten van het web als een platform voor innovatie, onderwijs en sociale verandering. Door zijn partnerschappen, programma’s en evenementen helpt W3C een wereldwijde gemeenschap van webontwikkelaars, ontwerpers en gebruikers te bevorderen en de ontwikkeling van het web als een positieve en transformerende kracht te ondersteunen.

Al met al is het W3C een belangrijke organisatie voor het web, en zijn werk draagt bij aan de groei en interoperabiliteit van het web op de lange termijn. Door standaarden vast te stellen en tools en bronnen te bieden, helpt W3C de kwaliteit en toegankelijkheid van het web te verbeteren en het gebruik ervan als platform voor innovatie, onderwijs en sociale verandering te ondersteunen.