Home » Begrippenlijst » XML

Wat is XML?

XML (Extensible Markup Language) is een opmaaktaal voor het coderen en structureren van gegevens. XML is een flexibele en uitbreidbare taal, wat betekent dat het kan worden gebruikt voor het coderen van een breed scala aan gegevenstypen en -structuren, en dat het eenvoudig kan worden aangepast aan de behoeften van specifieke toepassingen.

XML wordt vaak gebruikt om gegevens te coderen en uit te wisselen tussen verschillende systemen en toepassingen. Omdat XML een gestandaardiseerd en door mensen leesbaar formaat gebruikt, is het gemakkelijk te lezen en te begrijpen en kan het gemakkelijk door computers worden verwerkt. Dit maakt het een ideale taal voor het uitwisselen van gegevens tussen systemen die verschillende gegevensformaten en -structuren kunnen hebben.

Naast het gebruik voor gegevensuitwisseling, wordt XML ook vaak gebruikt voor het opslaan en organiseren van gegevens. Met XML kunnen gebruikers hiërarchische en gestructureerde gegevens creëren, waarbij elementen en attributen worden gebruikt om de verschillende onderdelen en eigenschappen van de gegevens te definiëren. Dit maakt het gemakkelijk om gegevens te organiseren en te manipuleren, en om specifieke stukjes informatie op te vragen en te extraheren.

XML wordt ook veel gebruikt in webontwikkeling, waar het vaak wordt gebruikt in combinatie met HTML en CSS om rijke en interactieve webpagina’s te maken. XML kan worden gebruikt om de gegevens en inhoud op een webpagina te coderen en kan worden gecombineerd met HTML en CSS om de visuele lay-out en stijl van de pagina te creëren.

Over het algemeen is XML een veelzijdige en krachtige taal die veel wordt gebruikt voor het coderen, uitwisselen en organiseren van gegevens. De flexibiliteit en uitbreidbaarheid maken het tot een ideale taal voor een breed scala aan toepassingen, en het gebruik ervan bij webontwikkeling helpt om rijke en interactieve webpagina’s te creëren.